Flere vælger provinsen til

27 juli 2019
Søren Black
Flere vælger provinsen til

Det er igen blevet populært at bo i provinsen. I 18 kommuner er man lykkedes med at vende udviklingen, så flere flytter til end forlader byerne, viser en analyse fra Spar Nord.

Efter finanskrisen er Udkantsdanmark blevet udtrykket, der præcist beskriver de mange provinsbyer, som mange flytter fra, mens endnu færre kommer til. Den udvikling har helt naturligt skabt dybe panderynker rundt om på rådhusene i de pågældende kommuner. Men den triste udvikling ser nu endelig ud til at være vendt. For fem år siden oplevede 52 af landets 98 kommuner, at der flyttede flere borgere fra end til. I dag har hele 18 kommuner vendt udviklingen til det positive, så flere altså siger goddag i stedet for farvel i landkommunerne. Et af de steder der har oplevet en positiv udvikling er Silkeborg Kommune, der i 2018 kunne præstere en nettotilflytning på 721. Cheføkonom Jens Nyholm fra Spar Nord mener, at det handler om jobmuligheder og god infrastruktur, hvis byerne skal tiltrække nye borgere. Men også i de større byer går det fremad. I for eksempel Aarhus flyttede der i 2014 764 nye borgere til byen, det tal var i 2018 steget til 1628.

Høje boligpriser giver nej i banken

Det er dog ikke i hele landet, at der er grund til store smil. For mens flere kommuner oplever en positiv tilvækst af nye borgere, så må Københavns Kommune i dag sige farvel til flere borgere, end de gjorde for et par år siden. I 2014 flyttede 764 borgere til København, men sidste år blev det til en fraflytning på 829 borgere fra hovedstaden. Fraflytningen i København skyldes de høje boligpriser, der gør, at selv folk med mellemindkomster får nej i banken til at låne, når de kigger på drømmehuset i hovedstaden. Det betyder så, at sygeplejersken og politibetjenten må kigge efter bolig i udkanten af København. I for eksempel Rødovre Kommune oplevede man, at der i 2014 var 33 færre borgere ved årets afslutning, mens der i 2018 kom hele 517 nye indbyggere til kommunen.

Flere Nyheder