Betal med ansigt eller finger

07 juni 2019
Søren Black
Betal med ansigt eller finger

Det er snart længe siden, at alternativerne til at betale med sedler og mønter dukkede op. Fremover kommer der et væld af nye betalingsformer, hvor du med dine kropsdele kan betale for dagligvarerne i supermarkedet.

Det vakte noget opsigt, da Dankortet så dagens lys i 1983. Nu kunne man pludselig hæve penge i bankerne og betale i forretningerne uden kontanter på lommen. Her mere end 35 år efter er plastiskkortet måske vej til skrotpladsen. For et scenarie hvor du indkøber tandpasta og letmælk med din pegefinger eller dit ansigt er nemlig ikke længere så langt ude i fremtiden. MobilePay er allerede blevet en integreret betalingsløsning hos mange, og nu følger mange smarte betalingsløsninger snart efter. Vi starter med ansigtsgenkendelse, som de seneste år er blevet testet i forskellige former hos betalingsgiganterne Visa og Mastercard. Ansigtsgenkendelsen fungerer i praksis ved, at du tager en selfie med din smartphone, og så bliver din betaling godkendt i løbet af få sekunder.

Fingerbetaling en succes

Normalt er det ikke særligt høfligt at give andre fingeren. Men fremover kan du ved at stikke fingeren frem betale for dine varer i butikkerne. Dankort-ejeren Nets indledte nemlig i april 2018 en test af såkaldt fingerbetaling. Ideen er, at en computer ved at scanne strukturen i dine blodårer i fingrene kan godkende din betaling. På Copenhagen Business School har Nets som forsøg opsat fingrescannere ved kasserne i en af kantinerne. Forsøget, der blev gjort i foråret, blev så stor en succes, at fingerbetalingen hurtigt blev udbredt til alle de seks lokationer, der findes på den store uddannelsesinstitution.

De flittigste til elektronisk betaling

Det er ikke uden grund, at Danskerne snart kommer til at møde de nye betalingsformer. Vi er nemlig blandt de mest flittige i Europa til at fravælge kontanter i butikkerne. Langt de fleste herhjemme betaler i dag med plastikkort eller smartphone, når der skal indkøbes dagligvarer. Og det skyldes ifølge Mia Olsen, der forsker i danskernes forhold til betalingsløsninger, at vi har en høj grad af tillid til de elektroniske betalingsmuligheder herhjemme. Så mon ikke vi hurtigt vænner os til at at betale med ansigtet eller fingrene.

Flere Nyheder