Dansk Facebook-åbning før tid
Tre ud af otte serverhaller stod 12. september 2019 klar til åbning i det længe ventede datacenter, som Facebook opfører i udkanten af Odense. Med et løfte om CO2-neutralitet vil Facebook udligne elforbruget med en norsk vindmøllepark.
Det hører til sjældenhederne, at amerikanske tech-giganter åbner store virksomheder herhjemme. Og det er da heller ikke hvem som helst, der nu kan klippe snoren til et stort anlagt datacenter på Fyn. Facebook, som de fleste danskere er i berøring med hver dag, meldte allerede ud i januar 2018, at de ville opføre et datacenter på dansk jord, der skulle stå færdig i 2020. Det er så en del af dette center, der nu kan tages i brug. Ifølge klimaminister Dan Jørgensen, så vil en åbning af datacentret alle andre steder i verden havde været sort i stedet for grønt. Ministeren henviser til, at datacentret skal køre på grøn strøm og samtidig sende overskudsvarmen fra de mange servere ud til opvarmning af boliger i Odense.
Får et negativt klimaregnskab
Men det er dog ikke alle herhjemme, der hejser flaget over den nye virksomhedsåbning. For den grønne strøm, der er med til at udligne datacentrets klimaregnskab, leveres nemlig fra en vindmøllepark og et vandkraftcenter i Norge, som Facebook har bygget. Det betyder ifølge professor i energiøkonomi og afdelingsleder ved DTU Management Engineering Poul Erik Morthorst, at Facebook er med til at give Danmark et negativt klimaregnskab. Dette sker, da vi ikke får kredit for den grønne strøm, der produceres i Norge. Det gør det, ifølge professoren, sværere og dyrere at nå det klimamål i 2030, der betyder, at 55 procent af den energi, der bruges herhjemme, skal være grøn.
Tredje datacenter i Europa
Datacentret i Odense er Facebooks tredje datacenter i Europa, og det kommer til at indgå i virksomhedens verdensomspændende data-infrastruktur, der håndterer likes, billeder og videoer fra brugerne af den populære Facebook-tjeneste.